a múzeumról
kiállítások
  állandó kiállítások
      köznemesi kúria
      tanösvény
      Nagy János
        képgyűjtemény
      néprajzi ház
  időszakos kiállítás
hírek, események
foglalkozások
képtár
támogatóink
linkek
Múzeum Baráti Kör

kiállítások - állandó kiállítások - köznemesi kúria

A Blaskovich Múzeum hét szobájában a három nemzedék által gyűjtött, a haladó köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit bemutató enteriőr kiállítás látható. A múzeum fogadóhelyisége azebédlő,  melynek falát  vadász-trófeák, vadászattal kapcsolatos festmények, fegyverek és felszerelési tárgyak díszítenek. E szobában találjuk a szkíta aranyszarvas galvanomásolatát.

 

 

A kúria legszebb terme az empire szalon.  Falait Kisfaludy Károly, Barabás Miklós, Györgyi Giergl Alajos, valamint 17-19. századi olasz és németalföldi mesterek alkotásai díszítik. Bútorai közül kiemelkedik a 19. század közepéről való empire ülő garnitúra, a késő barokk házioltár, rokokó vitrin és iratszekrényke. A vitrinekben 18-19. századi bécsi és meisseni porcelánok, üvegtárgyak vannak.


A nappali szoba biedermeier bútorai között különösen érdekes darab a gömb alakú empire varrószekrényke és a 19. századi pipatórium. A szoba üvegszekrényében 16-19. századi ötvös remekek, falain 16-19. századi olasz, németalföldi, német és magyar festők munkái láthatók.


 

Az empire és biedermeier stílusú bútorokkal berendezett dolgozószobában őrzik a családi könyvtárat és a múzeumalapító három generáció portréanyagát.
A tápiószelei múzeumban láthatók a hazai múltra oly jellegzetes fegyver-és pipagyűjtemény míves darabjai, valamint 18-19. századi lószerszámok szép emlékei.  A múzeumi gyűjtemény különlegessége közé tartozik a híres, veretlen versenylónak, Kincsemnek az emlékanyaga. A lóversenyzés történetének legendás alakja 1874-ben a tápiószentmártoni Blaskovich ménesben született. E híres paripa négy év alatt 54 versenyen indult és 54 győzelmet aratott.

A családi gyűjtemény érdekességei a vadászati  emlékek, valamint az 1908-ban és 1911-ben a Kárpátokban lőtt medvebőrök.